RÓLAM

Berzsán Eszti

Rólam:

Berzsán Eszti vagyok, író, illusztrátor. Kisgyermek korom óta mindig is rajzoltam, így később nem volt kérdés a továbbtanulás, művészeti végzettséget szereztem. Számomra a rajzolás, az illusztráció, az írás, az adni tudás maga az élet. Igazi kiváltság, hogy azzal foglalkozhatok nap mint nap, aminek minden pillanatát élvezem. Gyakorlatilag a nap minden szakában alkotok, fejben, képzeletben és gyarkolatban. Minden inspirál, ami körülvesz, ha utazom a városban, nézem az embereket, feltöltődöm színekkel, illatokkal, fénnyel, beszívom az érzéseket, hagyom, hogy bármi ér, átjárjon. Aztán egyszer csak minden visszaköszön a papíromról.

Hogy melyiket szeretem jobban művelni? Rajzolni vagy írni…?

Azt szoktam mondani, hogy a szavak, az írás nekem a második ecsetem, amivel ugyanúgy ki tudok fejezni mindent, mint a rajzolással. Szavakkal is lehet festeni. Amikor úgy érzem, hogy a szó kevés, rajzolok. Ha pedig a rajz még kerekebb a mondatoktól, írok. Nálam valahogy egyszerre működik a kettő: a rajzaim által szavak nélkül mesélek, a könyveimben pedig ecset nélkül, szavakkal festek… mindkettő szerelem nekem, mindkettőnek helye és feladata van az életemben. Mindig is írtam: naplót, blogot, verseket, novellákat, regénykezdeményeket… Első mesekönyvem 2019. májusában jelent meg (címe: Felícia a Sellők-szigetén). Ez egy fontos mérföldkő volt az életemben, ugyanis ezzel megnyitottam az írás kapuját, melyre oly nagyon vágytam már évek óta… és már javában dolgozom a mesekönyvem folytatásán és egy másik, újabb mesekönyvön. Illetve előkészületben van első, felnőtteknek szóló regényem is. Egy új időszak vette kezdetét számomra, melyben a szabad alkotás még sokkal inkább átveszi a szerepet az életemben. Azt mondják sokan, hogy a képeimet nézegetve átáradnak az érzéseim és szenvedélyem, melyet az alkotás iránt érzek, és hogy élnek a vonalaim a papíron… én emiatt nagyon boldog vagyok, mert ez nekem szerelem és mert szerintem csak úgy érdemes bármit is csinálni, ha abba bele tudjuk tenni mindenünket: érzéseinket, vágyainkat, álmainkat és minden tudásunkat. 

Célom azon túl, hogy igényes, szép illusztrációkat készítsek az, hogy a megrajzoljam, megfessem, elmondjam azt is, ami csak a képzeletünkben él. Szenvedélyesen szeretem azt a játékot, amit már évek óta űzök a rajzaimmal: szavak nélkül üzenek, mesélek, beszélek a képeim által. És nagyon szeretem, hogy a közönségem, akik nap mint nap követnek (már közel 100.000-ren Facebook-on és Instagramon) értik a képeimet, visszajeleznek, írnak, és elmondják szavakkal mindazt, amit én vonalakkal és színekkel meséltem el. Az, hogy három éve nap mint nap rajzolok és a követőimmel napi kapcsolatban és kölcsönhatásban vagyok, hogy rengeteg levelet kapok, őszinte, kedves, támogató szavakat, hogy aktív és pezsgő mindkét internetes közösségi oldalam, ez szárnyakat ad nekem és hatalmas erőt kitartó munkám folytatásához. Aki követ a közösségi oldalakon (@esztiberzsan néven találtok meg Instagramon és Eszti Berzsán Illustrations néven a Facebookon), tudja, hogy nap mint nap újabb rajzok kerülnek fel. Frissek, szabadok, olyanok, amik reflektálnak  bizonyos ünnepekre, társadalmi eseményekre, követik az évszakok változásait és bemutatják a saját életeseményeimet is. Úgy vezetem oldalaimat, mint képes naplókat: rajzaimhoz időnként könnyed, vidám, máskor elgondolkodtató, mélyebb gondoltaimat fűzöm hozzá. Úgy érzem, hogy azzal, hogy megnyitottam oldalamat három évvel ezelőtt, megnyitottam az én titkos alkotóműhelyem kapuját, és mindazt, amit magamnak rajzolnék, azóta megosztom azokkal, akik követnek… illetve az egész világgal… ez egy nagyon izgalmas, egyben felemelő érzés is. Kitárni, őszintén megmutatni mindazt, amit érzek, elgondolkodtatni, éreztetni, üzenni, gyönyörködtetni… számomra ez a művészet. 

Nagy szerelmem a divat világa, lenyűgöznek a gyönyörű és érdekes kollekciók – amiket szeretek megrajzolni -, az anyagok sokszínűsége, a színek harmóniája/vagy épp diszharmóniája. A divattervezés közeli terveim között szerepel, szeretnék saját kollekciót is megvalósítani. A vonalak művészete, a figurális alkotás az én világom. Úgy érzem, hogy mindent ki tudok fejezni vonalakkal, szeretem az erős, változó vonalvastagságot, az érzékeny, többször húzott vonalakat, a be nem fejezett képeket, a lendületet, a grafikus elemeket, a ceruza eseteges karcolásait, a ritmusos, mégis első ránézésre kusza vonalak váltakozását az egyenletes, finom, szabadkézi vonalak ölelésében a papíron. Szeretem a digitális varázslatot, ami 100%-osan kézi, mégis annyira modern és új. Szeretem mesterien művelni a szakmámat, és szeretem, hogy a munka számomra nem munka, hanem hivatás és szenvedély.

2016 óta rendszeresen kiállítok önálló kiállítások formájában. Új tárlatokkal jelentkezem, melyek olyan képeket mutatnak be, amik addig sehol máshol nem voltak láthatóak. Kiállításaimon megtalálhatóak digitális alkotások és analóg, hagyományos eszközökkel készített festmények is. Azt vallom, hogy ma, a 21. században nem számít, hogy egy alkotás milyen eszközökkel, eljárással készült. Az a lényeg, hogy hasson: hogy éreztessen, elgondolkodtasson, és elvégezze azt a küldetést, amiért alkotója megteremtette és lélegezzen, éljen a kép. 

A gyermekek mesevilága egyenesen elvarázsol. Mindig is szerettem a meséket. Kislány koromban hosszasan nézegettem a mesekönyveket, újra és újra a kedvenceimet. Aprólékosan böngésztem a képek részleteit. Aztán pedig megalkottam a saját meséimet. Ösztönösen beépítettem mindent az eszköztáramba, amit tetszett, de nem másoltam, hanem mindig újat alkottam. Élveztem – ahogy mind a mai napig élvezem – a teremtés energiáját az üres lapon. A meseillusztráció – ahogy a jó mese is – bizony akkor jó, ha profi, ha igényes, ha lüktet benne a kreativitás és az élet, ha egyedi és különleges. Csak így érdemes! Ehhez viszont véleményem szerint elengedhetetlen a folyamatos felfedezés, fejlődés, a határaink tágítása és fantáziavilágunk táplálása… ami pedig kitartó és szorgalmas munkát igényel. Ha mesebeli lényeket, különös, titokzatos tájakat kelthetek életre, én is belekerülök a képbe és míg meg nem rajzolom, csodálatos kalandokban veszek részt… attól jó egy mese szerintem, ha érzem rajta azt, hogy aki írta, valóságosnak érezte közben, hogy olyan világot teremtett, ahova bármikor elmehetnék én is… 

Illusztrációim művészi nyomatok formájában megvásárolhatóak, mesekönyvem megrendelhető itt emailben: berzsaneszti@gmail.com 

Egyedi portrévarázslatokat is készítek megrendelésre, illetve tetoválástervet, logó- és online design-t. Ide várom a leveleket: berzsaneszti@gmail.com 


Biográfia:

1985. február 20-án születtem Budapesten.

Tanulmányok:

 • 1991-1999. Általános Iskolai rajzkör
 • 1991-1999. Magántanulmányok, MS meseterkör
 • 1999-2002. Teleki Blanka Gimnázium, rajz tagozat
 • 2002-2003. Szinyei-Merse Pál Gimnázium
 • 1999-2003. Magántanulmányok, Montázs Rajziskola
 • 2003-2004. Magántanulmányok, festészet
 • 2004-2006. Dekoratőr Iskola, grafika szak
 • 2008. GTB Kiadványszerkesztő Iskola, grafika szak

Események:

 • 1999. Első önálló kiállítás, Szabó Ervin Gyermekkönyvtár, Budapest
 • 2002. Koncert-kiállítás est, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest
 • 2016. január: Elindul az Eszti Berzsán Illustrations oldal a Facebook-on és az Instagramon
 • 2016. október: Hajdúböszörmény, egy napos kiállìtás a grafikáimból és vásár
 • 2016. december:  Zsűritag, Református Szeretetszolgálat, Országos gyermekrajzpályázat
 • 2017. március: Max Mara tavaszi show, Budapest, Andrássy úti szalon, egész napos élő rajzolás
 • 2017. december: RTL Klub, Reggeli interjú Peller Annával&Garami Gáborral (‘Celeb vagyok, ments ki innen’ állatos illusztráció sorozat)
 • 2018. március 23. Önálló Kiállítás és az Eszti Berzsán Illustrations második születésnapja: ‘Egy csillag képmeséi’, Puskin Kávéház, Budapest, V. ker. Semmelweis u. 2., Tárlatvezetés és közönségtalálkozó: április 6. 18h-tól a helyszínen
 • 2018. október, Bye Alex énekes-dalszerzővel, a 2018-as X-faktor mentorával közös munka, x-faktoros képregényeket, képsorozatokat készítettem a mentorokról, melyek nagy népszerűségre tettek szert, ötlet: Bye Alex, rajz: Berzsán Eszti (a grafikáim megtekinthetőek a mentorok: Radics Gigi, Bye Alex, Gáspár Laci, Puskás Peti Instagram oldalain, illetve saját Insta és Facebook oldalaimon)
 • 2018. november 24. Önálló kiállítás: ‘Álmodók’, 8 vadonat új kép, 8 személy, 8 álom. Bp. V. ker. Sas u. 25. Pecsenyés étterem kiállító udvar, megnyitó: nov. 24. du. 13h-tól.
 • 2019. január 18. Önálló kiállítás: ‘Egy Csillag képmeséi’, 14 kép. Óbuda, Semmi Extra és egy kis kert. A kiállítás megtekinthető egy hónapig a helyszínen.
 • 2019. március Önálló akril festmény kiállítás és az Eszti Berzsán Illustrations harmadik születésnapja: Puskin Kávéház, Budapest, V. ker. Semmelweis u. 2.  A kiállításon 9 új akril festmény szerepel, melyek egy hónapig megtekinthetőek a helyszínen. (Festmények: akril, vásznon, kiegészìtő fém és textil elemekkel, arany-fekete-fehér szìnvilágban)
 • 2019. május Megjelenik első saját mesekönyvem: ‘Felícia a Sellők-szigetén’
 • 2019. május 16. du. 16h, ‘Felícia a Sellők-szigetén’ c. mesekönyvem bemutatója és a könyv illusztrációiból rendezett kiállítás megnyitó eseménye. Budapest, 14. ker., Tipegő utca 3-5., Tipegőkert bölcsőde.